Filosofie – Tandartspraktijk Tazi – Amsterdam

Tandartspraktijk Tazi

Klaprozenweg 101 1033NN Amsterdam Tel:020-637 0760

Filosofie

Zoals elke medici in het algemeen en elke tandarts in het bijzonder, vind ik hygiëne, de juiste diagnose stellen, adequaat een behandelplan opstellen, volgens het protocol werken en een goede en duidelijke communicatie met de patiënt heel belangrijk.

Met 30 jaar ervaring als tandarts heb ik gemerkt dat heel veel patiënten ( volgens de Nederlandse statistieken ruim 50% ) heel veel angst voor de tandarts hebben .

Deze patiënten stellen steeds hun afspraak met de tandarts uit waardoor de mondziekte toeneemt, maken een gestarte behandeling niet af , vertrouwen de tandarts niet en zijn niet gemakkelijk te behandelen als zij op de stoel liggen.

Om de angst van deze patiënten te verminderen heb ik gekozen voor 2 benaderingen, een directe en een indirecte.

De directe benadering d.m.v. een live videocamera

met een intraorale camera worden de weefsel structuren van de mondholte  op een scherm voor de patiënt op de tandartsstoel geprojecteerd.

De patiënt ziet een duidelijk beeld van de ziekte voor en na de behandeling. De acceptatie van de vervolg behandelingen wordt hierdoor vergemakkelijkt en de genezing potentieel verhoogd. Uit onderzoek is gebleken dat hoe meer de patiënt zijn ziekte op beeld ziet en hoe meer de patiënt er vanaf weet, hoe hoger de kans op genezing is.

De indirecte benadering d.m.v. de omgeving

  1. Ik heb gekozen voor ronde vormen en veel pasteel kleuren in de vloer, wanden en meubilair, die zorgen ervoor dat de patiënt de indruk krijgt dat hij/zij niet bij de tandarts zit. Zo hoor ik van veel patiënten dat zij mijn praktijk niet associëren met de witte steriele enge tandartspraktijk die nog meer angst opwekt als je binnenkomt.
  2. Door middel van televisie schermen in het plafond bij de tandartsstoel, wordt de patiënt afgeleid tijdens de behandeling. Zo hoor ik regelmatig van patiënten of zij de film mogen afkijken wanneer ik klaar ben met de behandeling. Dat betekent dat de afleiding werkt want hun aandacht was meer gefocust bij het scherm en niet bij de verrichtingen in hun mond.
  3. De open behandelruimte waar veel patiënten tegelijk behandeld worden werkt bij veel angstige en zelfs niet angstige patiënten positief want grote open ruimtes geven meer rust dan kleine gesloten ruimtes en als een angstige patiënt in dezelfde ruimte ziet dat een andere patiënt zonder pijn geboord wordt, neemt de angst van deze patiënt wat af.

Een ander karakteristiek van de praktijk is de multiculturele achtergrond zowel bij de behandelaars als de patiënten. Hoewel elke patiënt die in Nederland woont Nederlands hoort te spreken en begrijpen, kan onze medisch en paramedisch team met de patiënten in 7 verschillende talen communiceren. Naast Nederlands gebruiken wij als het nodig is ook Duits, Spaans, Frans, Arabisch, Engels en Perzisch.